2.9.2020 Meriselitys Tammisaaressa

02.09.2020

"Meistä tuntui siis kuin olisimme toteuttamassa jotakin sellaista mihin tuskin olisimme tohtineet uskoakaan, kun ankkuroimme Rapallon redille juuri siihen paikkaan, johon Roberto oli korttiin piirtänyt musteella Daphnen" Näin kirjoitti Göran Schildt 2.9.1948, kun Daphne oli Toivematkan päätepisteessä Italiassa.

Katariina VII:n purjehdus päättyi tänä kummallisena kesänä Rapallon sijaan Tammisaareen, Villa Skeppettiin. Alvar Aalto suunnitteli talon Schildteille Suomen kodiksi, jossa Göran ja Christine viettivät ajat, jolloin eivät olleet toisessa kodissaan Leroksella. 

Göran ja Christine Schildtin säätiön toiminnanjohtaja Jennifer Dahlbäck otti ystävällisesti vastaan Katariinan kipparin ja kuunteli mielenkiinnolla meriselitystä purjehduksesta, jossa jo maaliskuussa alkaneet vaikeudet päätyivät Italiaan purjehduksen sijaan täyskäännökseen Hollannin ja Belgian rajavesillä ja paluuseen takaisin Suomeen.

Halusin jonkinlaisen ympyrän sulkeutuvan ja päättää tämän purjehduksen juuri Tammisaareen, Villa Skeppettiin. Sain myös poikkeuksellisesti vierailla talossa sisällä. (Talo on remontissa ja avataan yleisölle mahdollisesti tämän vuoden joulukuussa.) Oli upea vierailla rakennuksessa, jossa merkittävä arkkitehtuuri ja Göran Schildtin lukuisilta matkoiltaan ja purjehduksiltaan kokoama välimerellinen esineistö loivat ainutlaatuisen tunnelman.

Daphnen lokiin kertyi kaikkiaan 2062 merimailia Tukholmasta Rapallon lahdelle. Katariinan lokiin tuli lähes sama mailimäärä: 2160. On varmaan käynyt näiden blogikirjoitusten kautta selväksi se, missä haluaisin tänään, toinen päivä syyskuuta, olla ankkuria laskemassa. Aina ei elämässä kaikki mene suunnitelmien mukaan - ei varsinkaan nyt tänä keväänä ja kesänä.