20.12.2020 Joulumuistoja vuodelta 2006

20.12.2020

Vietimme Sinikan kanssa vuoden 2006 joulukuun La Gomeran saarella. Se oli tuolloisen pitkänmatkanpurjehduksen kääntöpiste s/y Pintalla (Jonmeri 33 Mk II). Nyt, kun suomalaiset Markus Mustelin ja Jolle Blässar ovat ilmoittautuneen vuoden 2021 soutukisaan Atlantin yli, muistelin Pintan nettisivuilla ollutta matkakirjettä tuolta joulukuulta. Olimme silloin tiiviisti mukana soutajien lähtöpuuhissa. Ohessa lainaus vuodelta 2006.

"Jo Gomeralle saapuessamme ihmettelimme satamassa outoja pieniä, värikkäitä, mainosteipattuja veneitä. Asia selvisi pian: kolme yksinsoutajaa ja yksi pariairokaksikko olivat lähdössä souturetkelle, ei lähisaarelle, vaan - Atlantin yli! Intialainen, englantilainen ja kirgiisialainen yksinsoutaja aikovat aloittaa sadan päivän urakkansa vielä ennen joulua. Englantilaiset kaksinsoutajat aikovat tehdä ennätyksen ja soutaa nuo kolmisen tuhatta mailia puolessatoista kuukaudessa. (lisää tietoa osoitteesta: https://www.oceanrowing.com/index.htm)

Saatoimme kirgiisialaisen Viktorin kerran matkaan. Hän joutui kuitenkin palaamaan lähes heti lähdön jälkeen. 20. joulukuuta kaikki neljä venettä starttasivat ja lähtöaamuna Pinta toimi kuvausryhmän aluksena soutajien lipuessa Atlantille. Illalla huomasimme harmiksemme, että tuossahan nuo kolme soutajaa kulkevat rantakadulla: rannikkovartiosto oli määrännyt heidät takaisin, mutta kaksikkosoutajat olivat päässeet matkaan. Merellä lähtötouhua katsellessa tuli kyllä mieleen kulunut sanonta, ja tässä kohtaan se tuntui entistäkin todemmalta: meitä on moneen junaan (veneeseen)." https://koti.tnnet.fi/tuulenkyla/Pinta/lokikirja17.htm

Vuonna 2006 soutukisan säännöt olivat erilaiset. Veneet saivat lähteä omia aikojaan, kunhan lähtöaika ilmoitettiin järjestäjille. Nyt kisa on sponsorinsa mukaan nimeltään Talisker  Whisky Atlantic Challenge ja soutamaan lähdetään yhtä aikaa joulukuun alkupuolella. Maali on Antiguan English Harbourissa.

Inkoolainen Sam Öhman lähti vuoden 2017 kisaan mukaan, mutta joutui keskeyttämään harmittavasti jo alkuvaiheessa suorituksensa. Öhman juuttui heti Gomeralta lähdön jälkeen usean päivän tyyneen. Merisairaus ja vastavirrat haittasivat myös suuresti etenemistä, niinpä Öhman ja pari muuta soutajaa päättivät palata takaisin San Sebastianin satamaan.

Tänä vuonna soutukisassa on mukana taas hollantilainen Mark Slats, nyt kaksikoissa. Slats voitti vuonna 2018 yksinsoutajien sarjan maailmanennätysajalla: 30 vuorokautta. Niin, tuo merkillinen Mark Slats purjehti samana vuonna alkaneessa Golden Globe- yksinpurjehduskisassa Jean-Luc van den Heeden jälkeen toiselle sijalle. Tuossa kisassahan Tapio Lehtinen oli viides.

Ensimmäinen suomalainen Atlantin yli soutanut on Julia Immonen. Hän osallistui viiden naisen soutujoukkueeseen, joka rikkoi naisistojen ylitysennätyksen vuoden 2012  Talisker Whisky Atlantic Challenge-kisassa. Aikaa kului 45 vuorokautta.


https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/2020-leaderboard/

https://www.iltalehti.fi/muutlajit/a/5530a5cf-3bfc-450e-a4c8-a115b0d1145f

https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/soutaen-yli-atlantin-tavoitteena-toivo-ja-vapaus/