14.1.2021 Veneitä maailmalla ja maailmalle

14.01.2021

Pakkanen paukkuu nurkissa. Kevääseen on vielä aikaa runsaasti. Nyt voi tutkailla, mitä tapahtuu purjehdusrintamalla matkapurjehtijoiden keskuudessa. Listasin viime keväänä tuonne 'Veneitä maailmalla'-sivulle veneitä ja miehistöjä, jotka kiertävät purjehtien lämpimillä vesillä ja kirjoittavat blogia. 

Koronapandemian takia suuri osa noista veneistä on tavalla tai toisella joko keskeyttänyt purjehduksensa, palannut tai päättäneet palata kotinurkille. Katariina VII:n ohella Alma palasi jo viime syksynä samaiseen Pansioon, missä Katariinakin talvehtii. (Tuomas kirjoittaa blogia edelleen.) Nyt Maria  IV:n Simo ja Minna aloittivat paluupurjehduksen Ranskan kanavia pitkin takaisin pohjoiseen. 

S/y Mantan, joka on edelleen Uudessa Seelannissa, Auli on kirjoittanut viime vuonna palanneista veneistä juttua blogiin ja Vene-lehteen. Alla on minun listani veneistä, jotka eivät vielä ole palanneet ja  päivittävät seikkailujaan tällä hetkellä. (Mantan blogi jatkuu ja varmaan kuullaan myös Melinasta jatkossa.)

Myös pari aivan uutta mielenkiintoista projektia on tullut poimittua seurantaan. Ja kuinka tosiaan erilaisia - vieläpä samalta paikkakunnalta. Tamperelainen s/y Annina (Maestro 35 F) on lähdössä Karibian kierrokselle tänä keväänä. Toivottavasti seikkailu onnistuu. Miehistö on valmistautunut huolellisesti  reissuun. Venettä on päivitetty, pitkiä harjoituspurjehduksia aina Pohjanmerelle asti on tehty ja tähtäin on loppuvuoden ARC:ssä.

                                                                https://syanninablog.com/  

Toinen, Sakarin vinkkaama, tamperelainen projekti taas on aivan toista maata (tai merta). Tabeliln pariskunta heittäytyi seikkailun vietäväksi. Todella. He matkustivat viime vuonna Tahitille, ryhtyivät katselemaan venettä, ostivat sen, korjasivat sitä ja purjehtivat paratiisissa suunnitellen tulevaa. Ensiksi palkattiin kuitenkin purjehduksenopettaja. Huh! Onnea vaan myös tälle huimalle projektille.


                                             https://saippuakuplaunelma.wordpress.com/

Muistan, kun kuljettiin 2013-2014 Portugalin Nazareesta lähtien toisen Maestro 35:n, Niken ja Hannan s/y Calimeran kanssa Madeiran, Kanarian ja Kap Verden kautta enemmän ja vähemmän yhtä matkaa Karibialle ja myös yhtä matkaa laivalla Amerikan Neitsytsaarilta takaisin Englantiin. Kirjoitimme molemmat blogia. Oli hauskaa ja mielenkiintoista huomata, että välillä, kun luimme toistemme tekstiä, tuntui kuin olisimme olleet eri matkalla ja eri paikoissa.

Jokainen tekee oman matkansa. Yhtä ja samaa kaavaa ei ole tuossa pitkän matkan purjehduksessa. Niin vene, varustelu kuin toisaalta meren, satamien ja ihmisten kokeminen on jokaiselle erilaista.

Luen tällä hetkellä joulupukin tuomaa Henrik Knifin kirjoittamaa kirjaa Göran Schildt - Kaksi elämää. Kun saan luetuksi kaikki 500 sivua, koetan tehdä pienen yhteenvedon teoksesta. Huomaan, että myös Daphnen ensimmäinen kaukopurjehdus asettuu nyt hieman laajenpaan kontekstiin. Kuten myös muut hänen Välimeren purjehduskirjansa.  Mutta, näistä lisää...


Tällä hetkellä ainakin nämä päivittävät blogejaan:

https://syomaha.blogspot.com/ 

https://www.kauaspois.fi/ 

https://www.facebook.com/Sy-Maria-IV-uusi-mahdollisuus-2246323025596446/

https://kompassisuunta180.com/fi/ 

https://www.facebook.com/syvictoriahelsinki/ 

https://syolivia.fi/ 

https://pihipurjehtija.home.blog/ 

https://www.facebook.com/tapiolehtinensailing

https://www.facebook.com/arihuusela.fi/

Pari linkkiä lisää:

https://liberta.fi/

https://www.facebook.com/kalle.saarinen.395 (Arilta vinkki, minulla seurannassa.)
Jos on muita seurannassa, laita tuonne kommentti.