6.5.2021 Itämeren coolein kilpailu

06.05.2021

Katariina VII ei purjehdi vielä merellä. Vene on tarkoitus laskea vasta tämän kuun lopulla veteen. Pientä kevätkunnostusta on aloitettu. Pressut ja pressuteline purettiin pari viikkoa sitten, koska MP-kuomun mallimestari kävi mittaamassa sprayhoodin ja hakemassa takakaaren. Kaareen hitsataan tartuntakahva takareunaan siten, että se ulottuu myös viitisenkymmentä senttiä sivulta alaspäin ja auttaa kannelta istumalaatikkoon siirtymistä.

Ilmojen lämmetessä ensi viikolla on tarkoitus puhdistaa ja myllyttää kyljet. Aina luotettava merigasti Mikko P. on lupautunut avuksi. Ajattelin kokeilla Mirkan prosessia, jossa gelgoat hiotaan ensin parilla hienolla (2000 ja 4000) hiontapaperilla puhtaaksi ja sen jälkeen kiillotetaan hiontatahnalla ja lopuksi vahataan. Suuritöinen homma luultavasti. Onneksi on apukäsiä pari päivää.

Matkarintamalla on tapahtunut sen verran, että olemme Sinikan kanssa saaneet ensimmäisen rokotuksen (ei Sputnik) pari viikkoa sitten ja toiselle on aika heinäkuun viides päivä. Eli periaatteessa sen jälkeen oletan matkustamisen ja eri maihin purjehtimisen helpottavan. Onhan jo lupailtu koronapassia ja sen myötä rajojen avautumista. Ihan vielä ei kuitenkaan voi lyödä aikataulua lukkoon.

Aikataulu etelään purjehtimiselle on epävarma myös sen suhteen, että kipparilla on menossa suurehko hammasremontti, joka voi pahimmassa tapauksessa jatkua vielä kesän jälkeenkin. Muistan, kuinka kuuluisa sankaripurjehtijamme, Merivuokon kippari Pertti Duncker kävi myös laittamassa hampaansa kuntoon ennen pitkälle purjehdukselle lähtöä. Olen kyllä saanut ihan hyvää hammashoitoa ulkomailla, ainakin kerran Portugalin Nazaressa ja kerran Madeiran Funcalissa.

Niin, se coolein kisa. Pihi purjehtija Baltic Challenge starttaa ensimmäiseen koitokseensa muuttunein suunnitelmin. Koronan takia Riika on tältä vuodelta unohdettu ja reitti on lyhennetty siten, että lähtö on Maarianhaminasta ja maali Utössä. Tarkemmin, kuten kilpailuohjeissa on päivittty: "Kisa päättyy Utön pohjoispuolella olevan Ormskärin eteläpuoliseen laituriin. Päätösbileet ja palkintojen jako tapahtuu Ormskärin bunkkerissa, tai jos sää sallii bunkkerin katolla."

Kisaan on ilmoittautunut kymmenkunta venettä. Myös kisapäivät ovat muuttuneet. Startti tapahtuu Maarianhaminan länsisatamasta 7.6. klo 11. Avomerikisaan matkaa kertyy n 90 mailia, sillä Utöseen purjehditaan Bogskärin (ei siis Bågaskär) ja Suomen Leijonan eteläpuolelta kiertäen.

Itse aioin lähteä kohti Ahvenanmaata kesäkuun alussa. Vene on tarkoitus laskea ja rikata toukokuun viimeisellä viikolla. Minulla ei perinteisesti ole venepaikkaa, vaan kun vene on laskettu, paluu on syksyllä. Minkä vuoden syksy ja mihin palataan, se jää nähtäväksi.

Olen saanut kunnian osallistua kisajärjestelyihin siten, että kaivoin esille pienen fingerporipokaalin, jonka aikoinaan sain lopetettuani kuvisopen työt Säynätsalon ylästeella. Nyt Tuomas Lehti hyväksyi tuon viisi senttiä korkean pokaalin Pihi purjehtija Baltic Challengen kiertopokaaliksi. Messinkiseppämestari KA Aarnion (pokaalin valmistaja) kanssa teimme tarvittavat ehostukset ja myös säilytyslaatikko löytyi. Kilpailussa ei ole palkintoja, joten jatkuvasti kiertävä pokaali luovutetaan juhlallisin menoin poikkeuksellisen sankarillisesti purjehtineelle (tai muuten ansioituneelle) kipparille.